Lid worden? Inloggen!

Junks kosten Utrecht half miljoen per jaar

RobzQ - woensdag 7 mei 2003 - 16:34


0

De 300 criminele junks in de binnenstad van Utrecht berokkenen de maatschappij per jaar bijna een half miljoen euro schade per persoon. Dat blijkt uit een onderzoek van het politiedistrict Paardenveld, dat onderdeel uitmaakt van het woensdag gepresenteerde jaarverslag van de Regiopolitie Utrecht.

De politie heeft becijferd dat een criminele verslaafde 10 bolletjes van 0,1 gram drugs per dag nodig heeft. Dat kost 65 euro. Heling van gestolen spullen levert zo'n eentiende van de nieuwwaarde op. Per junk moet er dus voor 650 euro aan nieuwe spullen worden gestolen. Een junk moet zes inbraken of diefstallen per dag plegen voor zijn verslaving. Als wordt uitgegaan van 300 'werkdagen' per jaar bedraagt de totale buit van de junks 195.000 euro.

De totale maatschappelijke schade is nog eens 2,5 keer groter, omdat ook kosten van de inzet van politie, vervanging van gestolen goederen en de kosten van een verzekering moeten worden meegeteld.

De politie noemt de aanpak van veelplegers in het district 'behoorlijk succesvol'. Tachtig procent van de veelplegers wordt tenminste een keer per jaar door de politie aangehouden.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij