Lid worden? Inloggen!

Directe verband Volkert v/d G en GroenLinks

RobzQ - woensdag 4 juni 2003 - 16:48


0

Peter Siebelt schrijft in het blad HP/De Tijd over een directe lijn van de moordenaar van Pim Fortuyn, Volkert van der G, naar GroenLinks. Volkert van der G. maakte deel uit van een extreem linkse politieke beweging waarvan GroenLinks grotendeels de wettige bovenlaag vormt.

In hetzelfde stuk beschuldigt hij de partij van Femke Halsema van betrokkenheid bij gewelddadige praktijken. „Zelfs veel van de partijmedewerkers, die in Wereldwinkels braaf Max Havelaarkoffie verkopen, beseffen niet dat hun partij wordt geleid door generaties radicalen die geweld niet schuwen. Men kijkt niet achter de schermen”, aldus Siebelt.

Sabotage van inlichtingendiensten door GroenLinks

Volgens Siebelt heeft Van der G. profijt gehad van de sabotage van politie en inlichtingendiensten door GroenLinks en haar netwerk. Een bekend voorbeeld van deze praktijken is de ontmaskering in 1990 van Joop de Boer, vredesactivist en informant van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Deze ontmaskering werd later door GroenLinks gebruikt om de dienst op de korrel te nemen.

De Boer bekende pas dat hij werkte voor de BVD pas na te zijn bedreigd met stroomstoten. Ook hier komt Groen Links weer om de hoek kijken. GroenLinks-lid Peer de Rijk was de hoofdverdachte achter deze bedreigingen. Hij werd gearresteerd, maar niet voor lang want vervolging door justitie bleef om nog onbekende reden uit.

Toevallig (?) is de verdachte ook de broer van de zojuist afgetreden GroenLinks-partijvoorzitter Mirjam de Rijk. Vroeger activiste van eerste uur. Ze heeft zo nog wel eens aan een kerncentrale vastketende. Mirjam de Rijk werkt sinds kort in de Eerste Kamer zit. Maar er zijn nog meer familiebanden in de progressieve partij. Mirjam de Rijk’s partner is namelijk GroenLinks-Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak. En diens broer Jan-Willem Duyvendak is de partij-ideoloog.

Met de campagne van GroenLinks tegen de „BVD en de snuffelstaat” wist de partij in 1990 een infiltratieactie van de BVD in Van der G.’s kringen te voorkomen. De BVD probeerde een beter zicht te krijgen op radicale activisten in Wageningen. Maar doordat ook deze poging door GroenLinks bekend werd gemaakt, kon Volkert van de G volgens onderzoeker Peter Siebelt ongehinderd radicaliseren.

Gegevens gewist na moord op Pim Fortuyn

Een van de verantwoordelijken achter de sabotage van inlichtingendiensten door GroenLinks
was Jack Bogers. Jack Bogers was ten tijde van de moord op Pim Fortuyn loco-burgemeester in woonplaats van Volkert van G, Wageningen.

Bogers kreeg kort na de arrestatie van van der G. een telefoontje van de Wageningse burgemeester Sala. De burgemeester vertelde Bogers, onder strikte geheimhouding, dat een medewerker van Vereniging Milieu-Offensief (VMO) werd verdacht van de moord op Fortuyn.

Loco-burgemeester Bogers informeerde onmiddellijk tegen alle regels in zijn goede vriend Sjoerd van de Wouw van VMO. Deze heeft vervolgens naar het huis van Volkert gebeld naar de vriendin van Volkert, Petra. Toen de politie de volgende dag Van der G.’s woning doorzocht, bleken 200 bestanden op de computer te zijn gewist. Ook op het kantoor van VMO waren digitale sporen uitgewist. Hierbij is mogelijk belangrijk bewijsmateriaal gewist.

Op de avond na de moord vond op het partijkantoor van GroenLinks in Wageningen crisisberaad plaats. Aanwezig hierbij waren Bogers, Marian Stuiver (gemeenteraadslid GroenLinks), Rob Janmaat (gedeputeerde GroenLinks), Jasper van der Hout (waarnemend voorzitter VMO) en enkele radicale activisten.

„Volkert van der G. (…) is een onderdeeltje van een goedgeoliede, invloedrijke beweging”, concludeert onderzoeker Siebelt in HP/De Tijd. „Een beweging die wel een Volkert móést baren.”

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij