Lid worden? Inloggen!

Poolklimaat verandert het snelst

RobzQ - donderdag 19 februari 2009 - 17:05


0

Nergens op aarde worden de klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde zo sterk gevoeld als in het Noordpoolgebied. De stijging van de temperatuur op de Noordpool gaat drie keer zo snel dan elders in de wereld.

Volgens het gezaghebbende klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties neemt de neerslag (veelal regen) verder toe en wordt het hier naar verwachting in deze eeuw 4 tot misschien wel 7 graden warmer.

Daardoor zullen gletsjers en zeeijs op grote schaal smelten en ontdooit ook permafrost, bodem die het hele jaar is. Dat leidt in grote steden in het poolgebied, die deels gebouwd zijn op bevroren ondergrond, tot aardverschuivingen, gaslekken en het verzakken van gebouwen en wegen.

Ook het sneeuwseizoen wordt korter, de winters worden warmer en korter en de hoeveelheid sneeuw en ijs op land, meren en zeeŽn neemt af. Dat heeft niet alleen gevolgen voor de bewoners maar ook voor flora en fauna en dit gebied. IJsberen en aan zeeijs gebonden dieren raken territorium kwijt en worden met uitsterven bedreigd.

Ook de boomgrens schuift naar het noorden waardoor voor bepaalde diersoorten zoals rendieren het leefgebied kleiner wordt. Bovendien trekken diersoorten uit het zuiden noordwaarts wat ook problemen geeft bij de voedselvoorraden.

De opmerkelijk sterke opwarming in Arctische gebieden is onder meer te wijten aan het effect dat de verdwijnende sneeuw heeft op de temperatuur. Sneeuw kan niet warmer worden dan het vriespunt. De koude witte sneeuwlaag weerkaatst het grootste deel van het zonlicht en neemt maar weinig warmte op. Sneeuw werkt dus verkoelend.

Wanneer de hoeveelheid sneeuw en ook gletsjers en ijs in omvang afnemen wordt ook het witte verkoelende oppervlak kleiner. Daar waar sneeuw en ijs zijn gesmolten ontstaat een donker oppervlak dat veel meer zonnewarmte opneemt en daardoor snel opwarmt. Door die sterkere opwarming smelt het overgebleven ijs nog sneller en zo versterkt dat proces zich steeds opnieuw.

Zo wordt de opwarming van de Noordpool steeds verder versneld en zal dat de komende decennia merkbaar zijn. Juist dit deel van de wereld is uiterst kwetsbaar en gevoelig voor deze veranderingen zodat de klimaatveranderingen grote gevolgen hebben. Ook voor de rest van de wereld. Smeltwater dat vanaf de Groenlandse ijskap via de rivieren wordt afgevoerd vloeit naar de oceaan en zal een meetbaar effect hebben op de zeespiegel in Nederland.

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij