Lid worden? Inloggen!

Boek: Problemski Hotel

wiki - donderdag 13 november 2003 - 21:53


0

Dimitri Verhulst, een beloftevolle Vlaamse schrijver, liet zich voor zijn nieuwe boek enkele dagen opsluiten in het asielcentrum van Arendonk. Problemski Hotel is een fictief verhaal, maar is gevoed door de wrange werkelijkheid van mensenlevens die tijdelijk in de administratieve koelkast worden geschoven.

De cover van het boek kleurt zwart, en dat zet meteen de toon voor het verhaal. Het leven in een asielcentrum is dan ook geen lachertje. De gebeurtenissen van 11 september 2001 zinderen nog na, de Afghanen zitten aan het tv-scherm gekluisterd. Bovendien is het winter en geen weer om in een container te kruipen. 'Al de hopelozen die zich verschepen, vinden de vriesdood tussen een lading tomaten of vloertegels', schrijft Verhulst.

De schrijver kruipt in de rol van Bipul Masli, ooit een begenadigd fotograaf, nu slechts een asielzoeker wachtend op een beter lot. Hij vertelt over het dagelijkse leven van zijn lotgenoten, waarin het gezamenlijke rokerskwartiertje in de gang al snel tot de hoogtepunten behoort.

We maken kennis met Maqsood, die het plan heeft opgevat een Belgische schone te veroveren. De zoekertjes in de plaatselijke krant bieden echter geen soelaas. Maar hij geeft niet op, want 'het paspoort heiligt de vrijerij'. De kinderen in het centrum grijpen zonder nadenken naar het rode potlood, wat volgt is een tekening vol bloederige tafereeltjes, bommen en messen.

Martina, een jonge vrouw die in haar thuisland verkracht werd en daarom nu met een bolle buik rondloopt, vindt geen dokter meer die haar van de vergiftigde vrucht kan afhelpen. Igor, de zwijgzame kamergenoot van Bipul, krijgt post van het ministerie van Binnenlandse Zaken, maar het vergt de hulp van een karrevracht woordenboeken om te ontcijferen wat er staat.

Rajib daarentegen, mag met de fiets naar kapster Romona, en stelt zich de vraag 'waarom de Europeaan zijn haar wast, dat 2 minuten later toch op de grond ligt'. En zo gunt Dimitri Verhulst ons een blik tussen de muren van het centrum waar hij slechts enkele dagen van zijn leven sleet, maar waar sommigen maanden, zelfs jaren worden vastgehouden.

Ondanks de zware materie is Problemski Hotel 109 bladzijden lang de moeite waard, met af en toe een brok cynisme, een scherpe zinsnede en vooral zeer directe taal. 

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij