Lid worden? Inloggen!

CD: moeiteloos succes voor Flip Kowlier

wiki - maandag 17 mei 2004 - 19:10


0

Wat bekend staat als het moeilijke tweede album, lijkt voor Flip Kowlier wel een eenvoudige klus geweest. De volkse zanger met de West-Vlaamse teksten heeft van 'In de Fik' een prachtplaat gemaakt.

Hoewel hij na zijn eerste solo-succes 'Ocharme Ik' moeite had om zich te motiveren voor een nieuwe plaat, heeft Flip Kowlier het er schitterend vanaf gebracht. 'In de fik' tekent veertig minuten lang voor een mix van pop, rock, singer/songwriter, reggae en zelfs een vrolijk kermisnummer. Dat hij met vrienden Serge Buyse en Kristof Michiels ook nog deel uitmaakt van hiphopgroep 't Hof van Commerce, is voor Kowlier een welkome afwisseling. In die groep kennen we hem als stoere, mannelijke rapper, in zijn solowerk komt het melancholische, gevoelige kantje al eens bovendrijven.

In 'Over mie (te geroaken)' bijvoorbeeld, waar Kowliers relatiebreuk als inspiratiebron diende. Een nummer opgebouwd met een simpele tandem bas-drums, onmisbare tussenkomsten van gitaar en piano en als climax zelfs een staaltje rap.

Ontroerend zijn ook nummers 'Bjistje in min uoft' met duidelijke aanwezigheid van Geike Arnaert (Hooverphonic) die in haar beste aandoenlijke West-Vlaams de backings voor haar rekening neemt, en het zwaarmoedige 'Geef mie een glas' waar we zelfs een naam als Tom Waits uit de kast durven halen.

De meest eenvoudige thema's weet Kowlier in een song van niveau te planten. In 'Angelo en Angelique' heeft hij het over bouwen en lage rentevoeten, 'Smetvrjis' gaat over hoe graag Flip Kowlier echt rock-'n-roll zou zijn, en de grijsgedraaide single 'In de Fik' klaagt de Vlaamse roddelmachine aan.

Eén misser op dit uitstekende album, het nummer 'Miss België' loopt wat verloren tussen de pareltjes. Ontstaan nadat Miss België An Van Elsen in een interview vertelde dat Flip Kowlier wel in aanmerking kwam als favoriete one-night-stand, biecht die laatste op onder de indruk te zijn.

Flip Kowlier flirt op 'In de Fik' met uiteenlopende genres, komt voor de dag met schitterende teksten en doet je zin krijgen in een bruisende live-versie van al dit moois. Niet getreurd, komende zomer schuimt de West-Vlaming de festivals af, en al is hij allesbehalve een groots zangtalent, ze zullen aan zijn voeten liggen, gegarandeerd.

Link : CD: moeiteloos succes voor Flip Kowlier

Delen op facebook Delen op twitter Delen via NUjij